Categorieën
Uncategorized

Halfweg : prednisolon

Ondertussen ben ik zowat halfweg, wat betreft de reguliere medicamenteuze behandeling dan. Op het hoogtepunt van het Medrol (prednisolon) traject voelde ik me vooral snel geïrriteerd. Nu is het afbouwen, van 20mg per dag naar 10mg naar afwisselend 8 en 4 mg. Zo blijven we nog wel even bezig, tot eind februari. Inuvair puffen 2x per dag. Voorlopig niet teveel bijwerkingen, buiten dan dat opgejaagd gevoel dat begint vlak na inname en pas verdwijnt in de namiddag.

Ik blijf toch met heel wat vragen zitten, online vind ik niet veel informatie en lotgenoten enkel in een USA FB groep met slechts 165 leden. Ook zij tasten nog vaak in het donker.

Ik probeerde wel eerst de longarts natuurlijk…wat vond hij van supplementen, vitamines C en D, mineralen als koper, zink en ijzer ?  “Eet volgens de klassieke voedingsdriehoek, dan heb je dat niet nodig.” was zijn advies. Stapje verder, het inzetten van kruiden, oregano olie, resveratrol, quercetine….bleek voor hem nog verder van zijn bed. Stoelgangonderzoek naar schimmels, gisten ? Anti-schimmel dieet, zoals het vermijden van suiker, gisten, alcohol, koffie, paddenstoelen…? Geen reactie, geen ervaring….Zoals te verwachten is er ook bij specialisten geen sprake van een holistische visie.

Bij het begin van mijn luchtwegenproblemen zag zelfs mijn homeopatische huisarts niet het hele plaatje. Tevergeefs vroeg ik hem raad, wat kan ik eten en wat beter niet…welke kruiden kunnen dit ondersteunen… Verder dan echinacea kwamen we nooit.

Een zelfzorgtraject dus, op onderzoek via trial & error. Net daarom ben ik dit blog gestart, om te noteren, te onthouden, te bestuderen en te delen. Zodat hopelijk niet alleen ik maar ook andere ABPA patiënten geholpen worden. Leven met angst is nooit fijn en het heft in eigen handen nemen, geeft daarentegen vertrouwen en kracht.

 

Categorieën
ABPA

Hoe het begon

In mei staken de eerste duidelijke symptomen de kop op. In volle Covid 19 crisis kreeg ik last van dyspneu, hartkloppingen, een droge hoest en een algemeen onwel gevoel. De huisarts behandelde me vanop afstand, homeopathisch. Na een betere periode gedurende de zomermaanden ging het weer helemaal bergaf eind september. Wat eerst een banale familiale verkoudheid leek, bleef bij mij plakken als een longprobleem. Erge dyspneu, zo erg dat ik niet meer van de zetel geraakte. Nog een negatieve Covid test later kon ik terecht in het AZ Monica waar de longarts na een verdachte RX thorax een bronchoscopie voorstelde. Een beangstigend onderzoek maar in dit geval heel erg nodig en therapeutisch, er werd heel veel slijm verwijderd waaronder een mucusplug die een heel deel van de long blokkeerde. Een kweek van de plug zou de diagnose bevestigen, ABPA. Wat volgde was een prednison – medrol behandeling, 2 weken opbouw, 2 weken afbouw en eenzelfde behandeling met de Inuvair puffer. Hand in hand met een antibioticum en een calcium + vit D3 supplement om de schade te beperken. Ik sta aan het begin van een lang verhaal…eentje waar ik vollop aan wil mee schrijven…..